Calator prin Romania

Schitul Balteni

Schitul Balteni se afla la intrarea in satul cu acelasi nume ce face parte din comuna Peris a judetului Ilfov.

Istoric:

Manastirea Balteni a fost ridicata pe locul unui schit mai vechi, construit de legendarul Negru Voda. Actualul monument se inscrie printre cele mai valoroase monumente de arhitectura medievala din sudul tarii.  Elementul distinctiv al bisericii din Balteni consta in importanta acordata pridvorului, care imbraca pronaosul si pe margini, oprindu-se in patratul masiv al naosului, fiind o particularitate extrem de rar intalnita la bisericile din tara noastra.

DSCN2335

Legenda spune ca Manastirea Balteni a fost ridicata la sfarsitul secolului al XVI-lea, in urma unui vis pe care l-a avut in acest loc voievodul Radu Negru, inaintea unei lupte cu tatarii.

Locul ales pentru ridicarea ei urma sa ii serveasca pe timp de restriste ca fortareata naturala, iar pe timp de pace ca lacas de rugaciune. Locul manastirii era in acea vreme ca si o insula care avea sa impiedice atacurile inamicului, stejarii seculari ai codrilor Vlasiei constituind un zid de neinvins.

In prezent, aici nu se mai gaseste nimic din fostul schit de odinioara, devastat de tatari in anul 1602. Biserica pe care o gasim astazi in satul Balteni – cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae – este de factura mai noua, apartinand anului 1626, si se datoreaza vornicului Hrizea.

DSCN2338

Biserica din Balteni este inalta, construita din caramida, nepictata, cu acoperis din sindrila. Zidurile acesteia, sprijinite de contraforti masivi, au o grosime de 80 de centimetri, dandu-i aspectul de adevarata cetate.

Acces:

De pe DN 1, Bucuresti – Ploiesti, se merge pana la Tancabesti, unde se coteste spre comuna Peris iar apoi inca aproximativ 5 km pana in satul Balteni.Schitul se afla chiar la intrarea in sat, pe dreapta(mergeti pe o staduta ingusta si dati de o poarta,urmeaza casa parohiala si apoi inca un gard pana la schit)

Daca alegeti sa mergeti cu trenul puteti lua unul din trenurile Regio spre Ploiesti si coborati in halta Scrovistea. De aici la dreapta, traversati satul si cum vedeti scoala din sat faceti stanga pe prima straduta.

De la schit va puteti plimba si prin Padurea Ciolpani ori pe malul lacului Scrovistea

SDC16774 SDC16771

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s