Calator prin Romania

Crucea Eroilor de pe Caraiman

Monumentul Eroilor a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ai României, în perioada 1926-1928 „întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei” aşa cum stă scris pe placa comemorativă fixată pe partea nordică a soclului. Proiectarea şi execuţia întregului monument s-au făcut cu efort, meşteşug şi inteligenţă româneşti.]

În momentul finalizării lucrărilor de execuţie, Monumentul Eroilor era cea mai înaltă structură metalică din Europa situată la mai mult de 2000m altitudine, putând fi comparată, ca realizare inginerească şi simbolistică, cu turnul Eiffel din Paris.

Crucea Eroilor are o înălțime de 28 de metri, iar brațele sale au anvergura de 14 metri.Pentru asemenea dimensiuni piesele au trebuit să fie nituite la cald, iar mai apoi înălțate, așezate si fixate. Temperaturi, vânturi, 2 ani petrecuți pe munte(2 zile dura caratul traverselor metalice) o munca titanica a fost necesara pentru ridicarea acestui monument.

Campanie:

Pentru că în prezent Crucea de pe Caraiman se află într-o stare de degradare accentuată, arhitectul Dan Manea, din Sinaia, membru al Clubului Rotary Sinaia, a lansat o campanie publică, prin care vrea să strângă fonduri prin care să o restaureze.
Denumită “Daţi un ban pentru Caraiman!”, campania lansată de Clubul Rotary Valea Prahovei îşi propune să restaureze, să realibiliteze şi să reintroducă în circuitul turistic monumental vechi de aproape o sută de ani.

Acces: La Crucea de pe Caraiman se poate ajunge din Busteni (885 m) cu telecabina pana la Babele. De la Cabana Babele (2200 m) puteti ajunge la Cruce (2284 m) pe un traseu marcat cu cruce rosie, peste Muntele Caraiman, ce poate fi parcus intr-o ora.Mai exista un alt traseu, dar mai dificil- Jepii Mari si se urca in aproximativ 5-6 ore.

Programul telecabinei Busteni este zilnic intre orele 8 si 16:30, martea este in revizie, iar preturile: Urcare/Coborare: 32 lei (18 lei – copii 5 – 12 ani)
Urcare si coborare: 64 lei (36 lei – copii)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s