Calator prin Romania

Omenirea a epuizat resursele pentru anul 2013

Oamenii au epuizat resursele naturale pe care le poate furniza Pământul în decurs de un an, iar acum se află dincolo de limită, potrivit avertismentelor apărătorilor mediului.

Epuizarea stocurilor și acumularea de deșeuri și emisii, în special cele de dioxid de carbon, pot continua pe o durată limitată până când ecosistemele încep să se degradeze și, în final, să colapseze. Impactul consumului excesiv se vede deja, în diverse fenomene: lipsa apei, deșertificarea, eroziunea solului, scăderea productivității solurilor, defrișările și fenomenele negative cauzate de dispariția pădurilor, dispariția speciilor, colapsul unor stocuri de pește și schimbările climatice.

Data la care consumul depăşeşte resursele naturale este calculată comparând cererea umană de resurse naturale – „amprenta ecologică” – cu perioada de care planeta are nevoie pentru a reface nivelul acestor resurse şi a absorbi deşeurile.

In România, amprenta ecologică este de 2.7 hectare pe cap de locuitor, în condițiile în care planeta poate oferi 1.8 hectare de teren și apă. Cauza este dezvoltarea haotică în domeniului construcțiilor din ultimele decenii, dar și exploatarea resurselor: extracția mineralelor, transportul, conversia spațiilor verzi, extinderea construcțiilor, inclusiv în arii protejate, defrișările.

Sursa:http://totb.ro/in-faliment-pentru-restul-anului-2013-azi-cerintele-oamenirii-depasesc-capacitatea-pamantului-de-a-le-satisface/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s